Ads 468x60px

Pages

Wednesday, January 13, 2010

Keunikan Buah Tamar

Kurma: Sejuk mata memandang, enak dimakan.


Kali ini penulis ingin berkongsi ilmu mengenai buah tamar atau lebih dikenali sebagai buah kurma. Mungkin ada yang berpendapat bahawa post tajuk sebegini sesuai ketika hampir menjelmanya bulan Ramadhan atau Hari Raya Aidiladha. Arghh... bila2 pun tak kisah la. Post kali ini akan merungkai kelebihan buah kurma supaya kita semua lebih menghargai buah ciptaan Allah ini tambaham lagi sekarang kita sekarang berada di salah sebuah negara pengeluar kurma.


Sebenarnya, maklumat ini penulis telah terima dalam inbox Yahoo yang diceritakan oleh krew RTM tetapi penulis ingin berkongsi. Sekadar perkongsian. Saksikanlah...


Sudah pastilah ketibaan bulan Ramadan tidak meriah tanpa dapat menikmati buah tamar sebagai juadah berbuka puasa. Seperti menjadi satu kewajipan bagi setiap rumah untuk membelinya tidak kira dari jenis, gred yang paling rendah atau yang paling mahal seperti Tamar Ajwah 'pure' Madinah yang berharga RM120.00 sekilo pada hari biasa manakala pada bulan ramadan harganya menjadi lebih mahal. Mungkin berganda-ganda mahalnya!

Tamar juga menurut kajian sains merupakan buah yang khasiat dan kandungan gulanya cepat meresap ke dalam tubuh. Kita selalu mendengar kisah2
Rasulullah s.a.w. dengan pohon tamar. Nyata pohon tamar punya sejarah yang cukup unik dan masih ramai tidak mengetahuinya. Syukur dengan berkat mengunjungi Makkah dan Madinah untuk mengerjakan umrah semasa pengambaran Drama Cinta Madinah yang bakal disiarkan ceritanya pada saluran RTM bulan ini, saya dan semua krew dan artis memperolehi satu lagi cerita istimewa asal-usul kejadian pokok tamar dari Tuan Haji Isa Darus atau Pak Long (Kisah Pak Long Isa pernah tersiar dalam Anis julai lalu).

Menurut cerita Pak Long , asal-usul kejadian pokok ta
mar adalah dari lebihan tanah yang Allah s.w.t. ciptakan Nabi Adam a.s. Pokok tamar betina tumbuh pada zaman Siti Maryam. Selepas Maryam melahirkan anaknya Nabi Isa a.s., Siti Maryam telah diminta oleh Allah s.w.t untuk menggoncangkan pohon tamar yang terdapat di tempat dia melahirkan anaknya lalu gugurlah buah tamar masak dan di makan oleh Siti Maryam..

Itulah sejarah yang pertama tamar menjadi ubat berkhasiat kepada manusia. Siti Maryam dapat mengalas perut untuk mengumpul tenaga selepas selamat bersalin hanya dengan makan tamar, tanpa tumbuhan herba yang lain.


Pokok kurma betina menghasilkan buah yang lebat.


Ditakdirkan Allah s.w.t. dengan kelahiran Nabi Isa a.s. itu juga, Allah s.w.t. telah tumbuhkan pokok tamar jantan di sebelah pokok tamar betina. Dan untuk tujuan mendapat hasil buah tamar yang elok ia juga harus dilakukan menerusi kaedah 'kahwin bunga' (melakukan proses pendebungaan betina dengan debu bunga jantan).


Untuk mengenali perbezaan di antara tamar jantan dengan tamar betina, tamar jantan lebih tinggi pohonnya, berdaun keras menjulang ke langit. Pokok tamar betina rendah sedikit dan daunnya dmelintuk ke bawah. Pada
bulan februari pohon tamar jantan berbunga setahun sekali sama dengan tamar betina .


Bezanya bunga jantan ia mengeluarkan debu-debu halus. Pada bulan ini ketika tamar betina mengeluarkan bunga, petugas (terdiri dari mereka yang berbangsa Arab) akan memanjat pokok tamar betina dan dijalankan
proses kahwin bunga, ditepuk-tepuk, disapu dua tiga ranting bunga jantan kepada setandan bunga betina yang terkembang dari tandannya. Ternyata untuk menghasilkan buah tamar yang elok berkualiti, ia mesti 'disenyawakan' oleh tangan manusia, tidak boleh melalui binatang atau diterbangkan oleh angin.


Pokok tamar tidak akan berbuah dengan sempurna jika tidak dicantum oleh tangan manusia. Buah tamar tidak akan masak jika suhu kurang dari 55 darjah celcius. Bulan Julai adalah musim tamar masak ranum manakala bulan Ogos adalah musim menuai. Menurut Pak Long Haji Isa, bagi sebuah kebun memadai ada beberapa batang sahaja pokok tamar jantan berbandin
g dengan ratusan pokok tamar betina, kerana debunga pada satu dahan pohon tamar jantan boleh digunakan untuk proses pendebungaan dengan ratusan tandan pada pokok tamar betina . Debu yang perlu digunakan pada setiap pokok terlalu sedikit. Bunga jantan ini juga boleh disimpan di tempat yang kering untuk kegunaan berulang-ulang kali selagi debunganya masih ada.

"Allah s.w.t. jadikan buah tamar cukup istimewa. Cuba perhatikan sepanjang ia berada di atas pokok tidak ada seekor binatang atau burung yang mematuk atau m
erosakkannya. Ini kerana buah tidak berbau. Allah s.w.t pelihara dan memuliakannya. Ia mesti disenyawakan oleh tangan manusia. Di Madinah hanya bangsa Arab sahaja yang sanggup panjat dan turun naik ke atas pokok tamar untuk lakukan kerja pencantuman ini. Bangsa lain tak mampu, tenaga tak sekuat bangsa ni." Jelas Pak Long.

Pokok Tamar ayah saudara kita.... Mula-mula kami juga bingung kenapa keunikan ini berlaku pada buah yang istimewa ini, lalu Mak Long Normah Morad, isteri Hj Isa Darus beri kami sentuh debu jantan, "Gosok pada tangan dan cium," katanya. "M
asya-Allah bau air mani," kata kami tergamam.


Kenapa bau lain macam je ni?


" Ya, memang bau air mani, bau ini bukan semua makhluk suka. Pokok tamar kalau mahukan buahnya elok, ia mesti disenyawakaan oleh tangan manusia, sebab pokok ini Allah s.w.t. jadikan dari lebihan tanah kejadian Nabi Adam a.s. "

"Ringkasnya, dia umpama pak menakan(ayah saudara) kita. Sebab itu kita tak boleh pandang remeh padanya. Rasulullah s.a.w. dan Nabi-Nabi lain sangat sayang padanya. Sebab itu dikatakan sebaik-baik buah yang serasi dengan badan kita adalah buah tamar kerana ia sebahagian dari kita. Jadi setiap kali menjamah tamar ingat-ingatlah asal kejadiannya. Buah ini tidak berbau kerana Allah s.w.t. nak pelihara kesuciannya di samping mudah untuk kita menguruskannya dengan kelebihan cuaca yang panas kering. Penjual tak risau lalat atau semut kerana bumi barakah ini."Ujar Pak Long dengan senyum lebar.

Haaa…lebih kurang begitulah kisahnya. Mungkin ada benarnya apa yang telah diceritakan oleh krew RTM tersebut. Tetapi penulis berasa seronok kerana segala persoalan penulis sejak menjejakkan kaki ke Jordan ini khususnya Jamiah Yarmouk terjawab. Kan kita semua sedia maklum bahawa kat Jamiah Yarmouk ni banyak pokok kurma yang tak berbuah. Adakah pokok kurma tersebut mandul? Tidak. Ini bermakna pokok kurma di Jamiah Yarmouk ialah pokok kurma jantan! Tak hairanlah waktu pagi2 nak pergi kuliah ada bau semacam je…(ana senyap je).


Kesimpulannya, makanlah buah kurma setiap hari. Banyak khasiatnya.


P/s: Buah kurma dlm peti sejuk pn tak habis2 lagi. Harap ana sorang je makan mana boleh…

4 comment:

Hamdi Ali said...

ana istighfar je...

p/s : salahla, harap ehna berdue je, mane boleh..
haha

nadiah said...

salam,syabas dek
bru tau pokok kurma ada jantan ada betina,selame ni tau makan jerk..hikhik teruskan usaha,,,,,

Anonymous said...

wah,patutla pergi ke yarmouk terhidu bau yg 'pelik' sikit.

Mat Kurma said...

Kpd Hamdi Ali:
Tahniah! anda mmg suka istighfar.
Terima kasih kerana tlg Mat Kurma habiskan kurma dlm peti sejuk.

Kpd Nadiah:
Trimas kak.
Bukankah Allah jadikan sst itu berpasang-pasangan?

Kpd Anonymous:
Errmm... Mesti anda rasa lega segala persoalan tlh terjawab.

Post a Comment